AZ MBR FÉNYVÉDELEM

MBR Sun Guide System

A nap maga az élet, energiával tölt fel, komfortérzetet növel. Egyértelműen pozitív hatással van hangulatunkra. A túlzásba vitt napozás azonban tartós, helyrehozhatatlan károkat okozhat a bőrben.

A bőrgyógyászok folyamatosan a napozás mértékletességére hívják fel a figyelmet, valamint a biztonságos és multi-aktív bőrápolást és fényvédelmet biztosító termékek használatát javasolják a mindennapokban is.

Az MBR ezek ismeretében fejlesztette ki csúcskategóriájú fényvédő bőrápoló termékeit.

Az innovatív MBR SUN GUIDE SYSTEM fényvédő bőrápolás minden bőrtípusra a számára megfelelő védelmet nyújtja, felhasználva az orvostudomány és a biotechnológia legfrissebb eredményeit.

ÉRDEKESSÉGEK A FÉNYVÉDELEMRŐL

MBR SUN GUIDE SYSTEM

MBR fényvédelem

Az MBR SUN GUIDE SYSTEM lehetővé teszi a napimádók számára, hogy élvezzék a napozást és egyenletes, csodás barna színt szerezzenek, miközben bőrük teljeskörű védelem alatt áll.

Az MBR UVA/UVB VÉDELMI RENDSZER olyan innovatív szűrőkből tevődik össze, amelyek példátlanul hatékonynak bizonyulnak a fényvédelem során. Ezek az új, széles spektrumú filterek kivételes fotostabil tulajdonsággal bírnak (tehát rendkívül tartósak), valamint a legújabb EU-szabványnak megfelelő legmagasabb szintű védelmet biztosítják a napnak kitett bőrnek.

A hagyományos szűrőkkel ellentétben, amelyek ‘csak’ az UVB sugarak ellen nyújtanak védelmet, az MBR UVA/UVB VÉDELMI RENDSZER a lehető legmagasabb fényvédelmet biztosítja a veszélyes UVA sugarak ellen is. A napsugarak nagy részét azonnal visszatükrözi, vagy eloszlatja a bőr, míg a többi felszívódik.

Ezek a termékek tartós védelmi réteget hoznak létre a bőrön. Az ún. orvosi SUN care® nem csak fényvédelmet biztosít, hanem véd a napsugarak által kiváltott bőröregedés ellen, csökkenti a bőrrák kockázatát és megvéd a napsugarak okozta pigmentfoltok és ráncok kialakulása ellen is.

A kiegyensúlyozott MBR CARE/REPAIR SYSTEM ápolja és regenerálja a bőrt, miközben ki van téve a nap hatásainak. A válogatott aktív összetevők hatékonyan hidratálják a bőrt. Javul a bőr hidratáltsága és elsimulnak a kisebb bőregyenetlenségek. A magas minőségű ápoló összetevők hatékonyan hidratálják, nyugtatják, pihentetik a stresszes bőrt, miközben selymesen sima érzetet nyújtanak, áttetsző, matt megjelenést biztosítanak.

Az intelligens MBR CELL VÉDELMI RENDSZER serkenti a bőr természetes védekező képességét és aktívan semlegesíti a nap által okozott bőrkárosodásokat. A sokoldalú bőrvédelmi rendszer megóv a sejtkárosodástól és javítja a bőrsejtek regenerációját.

NAPSUGÁRZÁS

MBR® fényvédelem

„Orvosi szempontból megoszlanak a vélemények a Nap szervezetünkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. A bőrgyógyászok kutatásai szerint az UV-A sugarak a bőr korai öregedését okozzák, míg az UV-B-sugárzás nagymértékben megnöveli a bőrrák és a szürke hályog előfordulását. A túlzott és védekezés nélküli napozás hatására bőrünk ráncossá, rugalmatlanná válhat. Az ismétlődő leégések rákos folyamatokat indíthatnak el.

Jótékony hatása viszont, hogy a Nap ultraibolya tartománya biztosítja, hogy szervezetünkben D-vitamin keletkezzen, ami nélkül csontozatunk és immunrendszerünkelgyengülhet. A nap melegének hatására az erek kitágulnak, fokozódik a bőr vérellátása, felgyorsul a salakanyag-eltávolítás, javul a sejtek tápanyagellátása és kedvezően hat az anyagcsere-folyamat enzimjeinek működésére is. Egyes bőrbetegségek kezelésére, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör, kifejezetten ajánlott. Depresszió kialakulásának megakadályozására vagy ellensúlyozására a napozás az egyik leghatékonyabb természetes terápia.”

Az UV sugarak három tartományra oszthatók: a Nap által kibocsátott sugarak tartalmaznak látható fényt, nem látható melegítő sugarat és UV sugarakat is.

A melegítő sugarak (infravörös) továbbítják a Nap melegét. Az infravörös sugárzás szinte energiaveszteség nélkül haladhat át a levegőn és minden útjába kerülő tárgyat, így minket is felmelegít. Ez a láthatatlan sugárzás mélyen behatol az emberi testbe, ott elnyelődik és jótékony hőhatást idéz elő, a vérellátás fokozódik.

A látható sugarak – ezt nevezzük napfénynek.
Az UV (ultraibolya) sugarak (a legmagasabb energiájú rövidhullámú fények) láthatatlanok és ezeknek köszönhető a bőr barnulása és ezek a felelősek a bőr napégéséért, a kiszáradásért.

Hosszúhullámú UVA sugarak (320 – 400nm)

– a bőr azonnali barnulását eredményezi.
Ezek felelősek a hosszútávú bőrkárosodásért, a bőr rugalmatlanságát eredményezik, csökkentik a bőr nedvesség megkötő képességét, továbbá bőröregedést és ráncok kialakulását okozzák. Behatolnak a kötőszövetekbe, ahol gyengítik az elasztikus rostokat és a kollagén szálakat. A túlzásba vitt napozás a bőrrák leggyakoribb kiváltó oka.

Rövidhullámú UVB sugárzás (285 – 320nm)
– tartós pigmentáció
Amennyiben a bőr nagy mértékben ki van téve ezen sugaraknak, az a bőr azonnali károsodását okozhatja: ennek első jele a napégés. Ezek a sugarak károsítják a bőrsejtek szerkezetét.

UVC sugarak (200 – 285nm)
Ezeknek a sugaraknak a napozás szempontjából nincs jelentősége, ugyanis ezek nem jutnak el a Föld felszínéig, mert az ózonréteg elnyeli ezeket.

UV INDEX

MBR® fényvédelem

Az UV – sugárzás erősségét Európában (és gyakorlatilag az egész világon) egységesen használt úgynevezett UV-index egységekben adják meg. Az Egészségügyi Világszervezet az UV Indexet 0 és 11+ közötti tartományban kategorizálta. Minden UV index besorolható egy sugárzási veszély kategóriába és színkódba. Az alacsonyabb UV index, illetve az alacsonyabb sugárzási kategória kevésbé káros a bőrre, míg a magasabb UV index és kategória károsabb hatást jelenthet a szervezetre.

Az UV index erősségét sokminden befolyásolhatja:
– felhők
– napfény (földrajzi szélességtől, napszaktól és évszaktól függően)
– a földrajzi magasság
– az ózonréteg vastagsága

Az előrejelzésekben általában a várt maximális értékek szerepelnek. A mi térségünkben a május és augusztus közötti hónapokban nagyjából 5 és 8 közötti UV-index mérhető reggel 10 és délután 16 óra között.

Az év adott napjára vonatkozó maximális értékek világszerte előre jelezhetők. Az index értékei nullától tartanak felfelé, a skála 1-től 11+ -ig terjed. Minél nagyobb az index számértéke, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV sugárzás hatására egyre kevesebb idő alatt kialakulhat a bőr, vagy a szem sérülése, károsodása.

Besugárzási idő + bőrtípus + előbarnulás
= szükséges fényvédőfaktor

Forrás: http://orias.dwd.de

BŐRTÍPUSOK

MBR Sun Guide System

Mindegyik bőrtípus máshogyan reagál a napsugárzásra attól függően, milyen a bőr természetes szintje, mekkora a benne lévő melanin szintje. A fototípus a bőr válaszképessége a napsugárzásra. Hat különböző fototípus létezik, melyeket az arcszín, a hajszín és a szeplők (vagy azok hiánya), a leégés vagy a barnulási képesség alapján határoznak meg.

Az ún. Fitzpatrick-féle rendszer a bőrben lévő melanin szintje alapján határozza meg a bőrtípusokat.

I. típus – Kelta típus

A bőr saját védelmi idje: < 10 perc

• nagyon világos bőrszín
• vörös vagy világosszőke haj
• kék, zöld, vagy világosszürke szem
• szeplők
• ritkán barnulnak le, helyette jellemzően szeplősek lesznek és könnyen leégnek.

Javasolt fényvédő faktor: 15-ös a 3-4-es UV index esetén; 25–35-ös a 9 és afölötti UV index esetén

II. típus – Északi típus
A bőr saját védelmi ideje: 10 – 20 perc

• világos bőrszín
• szőke vagy világosbarna haj
• kék, zöld, vagy szürke szem
• esetenként szeplők
• lassan, nehezen barnulnak le
• alkalmanként megégnek

Javasolt fényvédő faktor: 10–15-ös 3–4-es UV index esetén; 20–25-ös 9-es vagy afölötti UV index esetén

 

III. típus – Kevert bőrtípus
A bőr saját védelmi ideje: 20 – 30 perc

• közepesen sötét színű bőr
• sötétbarna, világosbarna, fekete haj
• barna (de előfordulhat kék, zöld, vagy szürke) szem
• ritkán szeplős
• lassan, de fokozatosan barnulnak, a világostól a sötét barna tónusig
• alkalmanként leéghetnek a napon

Javasolt fényvédő faktor: 10–15-ös 3–4-es UV index esetén; 15-20-as 9-es vagy afölötti UV index esetén.

IV. típus – Mediterrán típus
A bőr saját védelmi ideje: < 30 perc

• világos barna vagy olivaszín bőr akkor is, ha még nem napozott
• barna szemek
• barna vagy fekete haj
• nincsenek szeplők
• gyorsan barnul a középbarna tónusig
• ritkán fordul elő napégés

Javasolt fényvédő faktor: 10-es 3-4-es UV index esetén; 15-ös 9-es és afölötti UV index esetén.

 

V. típus – Sötét bőr
A bőr saját védelmi ideje: < 60 perc

• sötét bőr már napozás nélkül is
• sötét szemek
• fekete haj
• nincsenek szeplők
• gyorsan barnul a sötétbarna tónusig
• nagyon ritkán ég le

Javasolt fényvédő faktor: 4-es 3–4-es UV index esetén; 8-as 9-es vagy afölötti UV index esetén.

 

VI. típus – Fekete bőrtípus
A bőr saját védelmi ideje: < 90 perc

• sötétbarna vagy fekete bőr
• fekete szemek
• fekete haj
• nincsenek szeplők
• nincs látható napégés

Javasolt fényvédő faktor: 2-es 3-4-es UV index esetén; 4-es 9-es vagy afölötti UV index esetén.


Milyen a bőrtípussal rendelkezem?

A bőr típusát olyan tényezők határozzák meg, mint a bőr és a haj színe, a szeplők jelenléte vagy hiánya, és a mellbimbók színe. Általában a világos bőr / haj / mellbimbó és szeplők azt jelzik, hogy a bőrtípusod rövid ideig képes védekezni a nap káros hatásai ellen.

Persze ezek a mutatók önmagukban nem nyújtanak teljes és részletes bőrtípus-elemzést. A dermatológusok a bőr és haj eumelanin tartalma alapján állapítják meg leghatékonyabban.

MITŐL FÜGG A BŐR SZÍNE?

Az ember bőrének színét számos tényező határozza meg: a bőr keringése, a felhám és az irha rétegeiben található pigmentek mennyisége és elhelyezkedése. A legfontosabb ezek közül a melanin, ami lehet barna és fekete és amely szintje határozza meg, hogy világos, vagy sötét színű a bőrünk. A bőrben az epidermisz bazális rétegében elhelyezkedő melanociták termelik a melanint. A melanociták száma nagyjából mindenkinél azonos, de az egyes rasszokban más-más mennyiségű pigmentet termelnek, így ezek bőrszíne különbözik.

A bőr- és hajszínt az eumelanin és feomelanin aránya és elhelyezkedése határozza meg.

A keranociták a citoplazmáikban tárolják a pigmentet, amely azután a bőrsejttel a bőrfelszínre vándorol és ott egy védőrendszert alkot a fény káros behatásaival és más szabadgyökökkel szemben. Minden embernek nagyjából ugyanannyi bőrpigment sejtje van, a sötét bőrű emberek esetében ezek a bőrsejtek teljesen telítve vannak melaninnal és a bőrfelszín közelében találhatók. Ezzel szemben az európai emberek bőrének pigmentsejtjei nagyon kevés melanint tartalmaznak és a bőr felső, szarurétegétől távol, a bazális sejtrétegben helyezkedik el.

Hogyan alakul ki a melanin a sejtekben?

A barnulás a természetes napfénynek kitett bőr adaptív és a bőrt védelmező válasza az erős napsugárzás ellen és az UVB sugárzásra. A erős napsugárzás aktiválja a melanocitákat, amelyek a melanint termelik, hogy az megvédje a bőrt a nap agresszív hatásától. A melanin folyamatosan a bőr felé halad. Ezzel egyidőben a bőr megvastagszik (megvastagítja a szaruréteget), hogy a pigmentáció mellett ezzel is védje azt.

Az UVA sugárzás azonnali pigmentációt okoz, ami csak néhány óráig tart, és ez nem barnulás, csupán a bőr oxidációja, ami csak a napon látszik. Az UVB sugarak felelősek az igazi barnulásért, ami 2-3 nappal a napozás után kezd látszani, és maximum 3 hétig tart.

A HELYES NAPOZÁS

Annak érdekében, hogy mindig élvezetes legyen a napozás, ne feledje ezeket:

 • A gyermek bőre tizedolyan vastag, mint egy felnőtt bőre
  A csecsemők és a kisgyerekek bőrét soha ne tegye ki közvetlen napsütésnek. A legideálisabb, ha szellős ruhába öltözteti őket és gondoskodik a bőrük magas faktorszámú fényvédelméről. (min. SPF 25).
 • Az Egyenlítő közelében a nap sugarai akár 60%-kal erősebbek lehetnek
  Minden tengerszint feletti 1000 méterenként 20%-kal nő az UV sugárzás mértéke. A víz, a világos homok és a sziklák visszaverik ezeket a sugarakat és akár 80%-kal is növelhetik az UV sugárzás mértékét. Hegyek között a pára és köd akár 60%-kal növelheti az UV sugárzás mértékét.
 • A nap közepén a legerősebbek a nap sugarai
  Még felhős idő esetén is az UV sugarak akár 40%-a átjuthat a felhőrétegen. Kerülje az erős délutáni napsütést. Ne tartózkodjon ilyenkor tartósan a napon, keressen árnyékot és mindig gondoskodjon a bőrtípusának megfelelő fényvédelemről, különös tekintettel arra, hogy hová utazik vakációzni.
  A fényvédő terméket mindig legalább 20 perccel azelőtt vigye fel a bőrére, mielőtt a napra megy. A megfelelő védelmi hatás eléréséhez min. 20 perc szükséges. Rendszeres időközönként ismételje meg a krémezést, főleg úszás után, izzadás esetén, vagy ha száraznak érzi a bőrét. Mindig adjon időt a bőrének, hogy hozzászokjon a naphoz. Az első napon használjon mindig erősebb faktorszámú fényvédő terméket.
 • A férfiak bőre épp olyan gondoskodást igényel, mint a nőké. Még akkor is, ha a férfiak bőre alapból vastagabb, ellenállóbb
  A fényvédő termékek sem nyújthatnak 100 százalékos védelmet az erős napsugárzás kockázatai ellen. A bőrgyógyászok óva intenek a mértéktelen napozástól.